Een nieuwe wet = nieuwe kansen
Op 22/04/2019 werd een nieuwe wet gestemd, met als doel rechtsbijstand toegankelijker te maken en de (financiële) drempel voor toegang tot het recht te verlagen. Toenmalig minister van Justitie, Koen Geens, besloot de premie voor een uitgebreide polis rechtsbijstand fiscaal voordelig te maken. Concreet kunnen klanten hun premie tot 40% fiscaal in mindering brengen, op een maximum bedrag van 330 EUR. Dat komt neer op een belastingvermindering van maximaal 132 EUR na betaling van de rechtsbijstandspremie.
De polissen moesten de klanten wel dekken voor verschillende zaken om in aanmerking te komen voor dit fiscaal voordeel, zoals onder meer Burgerlijk verhaal, Strafrechtelijke verdediging, Burgerlijke verdediging bij belangenconflict met de BA-verzekering, Verbintenissenrecht, Arbeidsrecht, Bouwrecht*, Erf-, schenkings- en testamentrecht, eerste echtscheiding en eerste bemiddeling, Fiscaal recht en Administratief recht.
Tijd dus voor DAS om haar rol als marktleider en pionier te vervullen en nieuwe innovatieve en fiscaal voordelige producten te ontwikkelen.
Snelheid dankzij Design Thinking
Pionier zijn betekent dat je als eerste een bepaald gebied betreedt. Snelheid is dus van groot belang. Hoe is DAS erin geslaagd binnen zes maanden nieuwe producten te lanceren, inclusief IT-ontwikkelingen? Dat is voor een groot stuk te danken aan de Design Thinking methodologie en het daarvoor speciaal opgerichte projectteam dat zich hier volledig op kon toeleggen.
Design Thinking is een herhalend proces waarbij de mens centraal staat binnen de methodiek door problemen steeds vanuit menselijke behoeften te definiëren. Er worden oplossingsrichtingen bepaald met brainstormsessies, waarna je met de Design Thinking Methodiek direct een prototype maakt en de oplossing test in de praktijk.
Zo gezegd, zo gedaan: twee BeneFisc-producten, al dan niet te combineren met mobiliteit, werden in recordsnelheid gecreëerd, de
Consumenten BeneFisc en de
Conflicten BeneFisc. De eerste voldeed aan de gevraagde wettelijke minimumwaarborgen, terwijl de tweede een high-end product werd met ongeziene uitgebreide dekking.
Informeren en omzetten van klanten
Na de productontwikkeling kwam de volgende uitdaging: op korte termijn zoveel mogelijk klanten informeren en hun polissen omzetten en dit liefst voor het einde van het fiscaal jaar 2019. Dit vergde een efficiënte aanpak. Daarom implementeerden we een soepel digitaal proces waarbij de klant zelf inlogde op een persoonlijke simulatie om zijn/haar polis zelf om te schakelen naar een fiscaal interessante keuze.
Dit was een huzarenstukje als je 261.492 klanten wil contacteren. Alles werd in het werk gesteld om het project vorm te geven: zo werden er extra werkkrachten ingezet en werd er een telefonische hulplijn geopend om het proces te faciliteren.
Een succesverhaal in cijfers
Het resultaat? Een indrukwekkende groei en tevreden klanten. De jaren volgend op de nieuwe wetgeving bouwde DAS verder… en dat loont. Vandaag zijn we marktleider met zo’n 105.000 contracten in portefeuille.
De BeneFisc-producten blijven ook een succes na vijf jaar, dat toont onderstaande evolutie van nieuwe productie (M €) duidelijk aan.