Geschil op school: sowieso verzekerd?

NL: geschil op school; FR: litige à l'école

Juridische geschillen ontstaan overal, ook op school, want een ongeval is snel gebeurd… Kinderen kunnen het bont maken en ook op de fiets naar huis zijn ze helaas niet altijd veilig. Als ouder kan je grotendeels gerust zijn dankzij de schoolverzekering die de geleden schade, gebroken arm of een kapotte fiets zal dekken. Ook als leerkracht ben je in grote mate gedekt door de schoolverzekering. Maar wanneer van het voorval ook een conflict komt, met eventueel een gerechtelijk staartje, dan is dit een heel ander verhaal. Een degelijke rechtsbijstandsverzekering is daarom geen overbodige luxe.

Voor leerkrachten en onderwijspersoneel zijn er diverse scenario’s waarin een rechtsbijstandsverzekering van pas komt

Een leerkracht kan bijvoorbeeld slachtoffer worden van pesterijen of zelfs van fysiek geweld op school. Dit kan door collega’s, ouders of leerlingen zijn. Zal je de geleden schade volledig vergoed krijgen? Als je als leerkracht verdere stappen wilt ondernemen, kun je terugvallen op de rechtsbijstandsverzekering.
Er kunnen zich ook onenigheden voordoen tussen de leerkracht en de schoolinstelling: misschien ga je niet akkoord met de tijdelijke aanstelling terwijl je een vaste beloofd werd, of ben je het niet eens met een negatieve evaluatie die ervoor zorgt dat je het jaar nadien een nieuwe school moet zoeken.

Als leerkracht ben je bovendien ook maar mens, dus een goede rechtsbijstand in geval van nalatigheden of onvoorzichtigheden is dus zeker een belangrijke investering.

Daarnaast zorgt een goede rechtsbijstandverzekering ook voor ouders van kinderen voor gemoedsrust. Jaarlijks gebeuren er meer dan 200 000 ongevallen op school. Meestal zijn dergelijke kleine ongevallen snel opgelost en betaalt de schoolverzekering. Ook een familiale verzekering is een must want je kind kan ook zelf voor schade zorgen.

Een rechtsbijstandsverzekering zorgt er echter voor dat je in elk mogelijk scenario gerust bent. Denk maar aan de volgende gevallen:

Jij of je kind lijdt schade maar de schoolverzekering komt niet tussen. Je wilt van de andere partij een volledige schadevergoeding. Het kan gaan om online pesterijen of in de klas, discriminatie, een zwaar ongeval door fout van de leerkracht of school tijdens de lessen of een uitstap…
Je geraakt betrokken in een dispuut als vrijwilliger op een schoolfeest en het krijgt een juridisch staartje.
Je kind wordt onderweg naar school met de fiets aangereden door een wagen.
Er gebeurt een ongeval maar je eigen ongevallen- of familiale verzekeraar wil niet tussenkomen of er ontstaat onenigheid met de schoolverzekeraar rond de grootte van de schadevergoeding of de vraag wat nu wel en niet gedekt wordt.
Er kan ook een conflict ontstaan over deliberaties of de toelating van je kind op een school.

Dankzij de rechtsbijstandsverzekering heb je de mogelijkheid om je in de eerste plaats te informeren over je rechten. Dankzij een goede rechtsbijstand kan zo’n 75% van de conflicten minnelijk geregeld worden. Daarnaast biedt een rechtsbijstand ook financiële bescherming: de verzekering betaalt de kosten om een conflict op te lossen (verzending van brieven, aangetekende brieven, telefoongesprekken, opzoekwerk, ereloonkosten voor experts of advocaten, gerechtelijke of buitengerechtelijke procedurekosten...).

Geschillen kunnen overal ontstaan, ook op school.

Denk eraan bij de start van dit nieuwe schooljaar je te informeren bij je verzekeringsmakelaar voor een optimale rechtsbijstandverzekering.

Goed om weten

57% van de Belgen heeft al een geschil gehad... Welke geschillen? Vaak gaat het om complexe conflicten die voor de rechtbank uitgevochten zijn, zo blijkt uit onderzoek.*

Heel wat mensen zitten met een geschil, maar maken geen gebruik van het rechtssysteem:** “Omdat het veel tijd in beslag neemt (83%)”, “Omdat het te duur is (81%)”, “Omdat men zich niet thuis voelt in de juridische wereld (58%)"...**

De kosten om een conflict op te lossen kunnen inderdaad hoog oplopen. Zo kost een gemiddelde procedure voor de rechtbank 4953 EUR.

De juristen en schadebeheerders van DAS** lossen jaarlijks 75% (d.w.z. 43 500 dossiers) van alle conflicten zelf op.** Snel en efficiënt !

*Exclusief representatief marktonderzoek Datasynergie (12/2018)

Nog geen DAS Rechtsbijstand of nog geen fiscaal interessante BeneFisc-polis? Contacteer je verzekeringsmakelaar! Zoek een makelaar in uw buurt

Terug naar overzicht

Dit artikel is een commercieel document dat algemene informatie bevat over de verzekeringsproducten van de Belgische onderneming D.A.S. De informatie is indicatief. U kunt een offerte verkrijgen bij uw bemiddelaar. Voor de exacte bepalingen en alle bijkomende informatie, de uitsluitingen en beperkingen verwijzen wij u naar de algemene en speciale voorwaarden en de IPID-fiche die u kosteloos kunt raadplegen op https://benefisc.das.be of bij uw bemiddelaar. Elke niet-professionele cliënt dient deze documenten door te nemen voor de aankoop/ondertekening van dit product. Een polis rechtsbijstand heeft een looptijd van 1 jaar. Binnen de 14 dagen kunt u uw beslissing zonder kosten ongedaan maken via een aangetekende brief aan D.A.S. Het Belgisch recht en de Belgische rechtbanken zijn van toepassing op de verzekeringsovereenkomst. Voor klachten contacteer eerst de Interne klachtendienst: meldpunt@das.be; Adres Ombudsdienst van de Verzekeringen: De Meeûsplantsoen 35, 1000 Brussel, www.ombudsman.as. Toezichthoudende instanties: De Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.bnb.be en De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be.

Onze laatste artikels

article thumbnail image
27/03/2025
Huiselijk geweld en rechtsbijstand: het maatschappelijk belang aangetoond
Lees meer
article thumbnail image
13/03/2025
Grote veranderingen in de schadevergoeding bij lichamelijke schade
Lees meer
article thumbnail image
04/03/2025
DAS, pionier in een nieuwe ‘Legal Mindset’
Lees meer

D.A.S is een Belgische Rechtsbijstandsverzekeringsmaatschappij, toegelaten onder nummer 0687, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel voor de tak Rechtsbijstand R.P.R Brussel 0401.620.778. De voorbeelden op deze site zijn indicatief. U kunt een offerte verkrijgen bij uw bemiddelaar. Voor de exacte bepalingen en alle bijkomende informatie, de uitsluitingen en beperkingen verwijzen wij u naar de algemene en speciale voorwaarden en IPID fiche die u kosteloos kunt raadplegen onder de rubriek (bibliotheek) of bij uw bemiddelaar. Elke niet-professionele cliënt dient deze documenten door te nemen voor de aankoop/ondertekening van dit product. Juridische conflicten die aanwezig zijn bij het onderschrijven van het contract zijn niet verzekerd. Dit geldt ook als de verzekerde bij het afsluiten van het contract op de hoogte is van de feiten die aanleiding geven tot een juridisch geschil. Raadpleeg ook de contractuele wachttermijnen (art. 2 spec. vw.), het verplichte minimumgeschil en onze maximale tussenkomst (art. 2 spec. vw.). Een polis rechtsbijstand heeft een looptijd van 1 jaar en wordt stilzwijgend verlengd tenzij ze wordt opgezegd uiterlijk 3 maanden voor de hoofdvervaldag. Het Belgisch recht en de Belgische rechtbanken zijn van toepassing op de verzekeringsovereenkomst. Voor klachten contacteer eerst de Interne klachtendienst: meldpunt@das.be. Adres Ombudsdienst van de Verzekeringen: De Meeûsplantsoen 35, 1000 Brussel, www.ombudsman.as. Verzekeringsonderneming (nr. 0687) onder de controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel voor de tak Rechtsbijstand. R.P.R. Brussel 0401.620.778.