Hoe een verzekeringsovereenkomst opzeggen? Nieuwe regels vanaf 1 oktober 2024

Hoe zeg je een verzekeringsovereenkomst op? Dit is waarschijnlijk niet het meest boeiende onderwerp voor onze lezers. Toch leek het ons interessant om hierover een artikel te schrijven zodat onze (toekomstige) verzekerden en makelaars op de hoogte zijn van enkele belangrijke wijzigingen die op 1 oktober 2024 in werking treden.

Misschien heb je al enkele jaren een rechtsbijstandsverzekering bij verzekeraar X. Na overleg met je makelaar ben je ervan overtuigd dat een rechtsbijstandsverzekering van DAS, marktleider op dit gebied, beter aansluit bij je behoeften.

Uitstekende keuze... maar je kunt niet zomaar van verzekeraar wisselen: bepaalde formaliteiten en termijnen moeten worden gerespecteerd.

Precies deze formaliteiten en termijnen zullen vanaf 1 oktober enkele veranderingen ondergaan.

Hieronder vind je een opsomming van de belangrijkste vernieuwingen, in heldere en toegankelijke taal.

Nieuwigheid nr. 1: opzegging via een gekwalificeerde elektronische aangetekende brief

Zowel de verzekeringnemer als de verzekeraar kan de verzekeringsovereenkomst opzeggen via een gekwalificeerde elektronische aangetekende brief.

Een gekwalificeerde elektronische aangetekende brief garandeert de identificatie van de afzender en de ontvanger.

We zullen niet in technische details treden: deze zijn te vinden in artikel 44 van Verordening (EU) 910/2014.

Let wel op voor bepaalde websites die beweren dat ze opzegging van een contract via een elektronische aangetekende brief mogelijk maken, terwijl hun diensten niet voldoen aan de wettelijke vereisten. In dat geval is de opzegging niet geldig en blijft het contract doorlopen.

Bij twijfel, neem contact op met je makelaar of verzekeraar.

Nieuwigheid nr. 2: termijn om bezwaar te maken tegen de verlenging van het contract

Een verzekeringsovereenkomst heeft doorgaans een looptijd van één jaar. Als jij of de verzekeraar niets onderneemt, wordt het contract jaarlijks automatisch verlengd.

Zolang je verzekerd wilt blijven bij je huidige verzekeraar, hoef je dus niets te doen.

Wil je echter je verzekering beëindigen omdat je deze niet langer nodig acht of omdat je wil overstappen naar een andere verzekeraar, dan dien je momenteel de maatschappij minimaal drie maanden voor de jaarlijkse verlenging van je verzekering te informeren.

Goed nieuws: deze termijn wordt nu teruggebracht tot twee maanden. Dit betekent dat je later kunt beslissen zonder een extra verzekeringsjaar bij de verzekeraar die je wilt verlaten.

Deze verkorte termijn van twee maanden geldt echter alleen voor de verzekeringnemer: de verzekeringsmaatschappij zelf moet nog steeds een termijn van drie maanden in acht nemen.

Bovendien is de verkorte termijn niet van toepassing op alle verzekeringssectoren. Sommige specifieke sectoren zijn hiervan uitgesloten:

Enerzijds blijven arbeidsongevallenverzekeringen onderworpen aan de termijn van drie maanden.
Anderzijds hoeft de termijn niet noodzakelijk verkort te worden tot twee maanden voor bepaalde specifieke contracten die zijn aangewezen bij koninklijk besluit (1).

Nieuwigheid nr. 3: tussentijdse opzegging (alleen voor consumenten)

Achter deze wat technische term schuilt goed nieuws voor consumenten met een doorlopende schadeverzekering.

Tot nu toe konden verzekeringsovereenkomsten traditioneel alleen worden opgezegd op hun jaarlijkse vervaldatum.

Het was niet mogelijk om je contract tussen twee jaarlijkse vervaldagen te beëindigen.

De nieuwe wet verandert deze situatie.

Na het eerste jaar van een verzekeringsovereenkomst kan de consument op elk moment deze overeenkomst opzeggen. Het volstaat om een verzoek tot opzegging naar de verzekeraar te sturen (volgens de wettelijk voorgeschreven vormen) en het contract eindigt twee maanden later.

Deze maatregel stelt verzekerden in staat sneller van verzekeraar te wisselen.

Let op: zoals eerder vermeld, geldt deze nieuwigheid alleen voor consumenten, en dus niet voor verzekeringsovereenkomsten afgesloten door zelfstandigen of bedrijven.

Nieuwigheid nr. 4: opzegging door de nieuwe verzekeraar of de makelaar (alleen voor consumenten)

Dit is nog een interessante vernieuwing voor consumenten (niet voor zelfstandigen, bedrijven, enz.) met een stilzwijgend verlengbaar schadeverzekeringscontract.

Zoals eerder vermeld, is het opzeggen van een verzekeringsovereenkomst niet altijd eenvoudig. Er moeten formaliteiten en termijnen worden gerespecteerd.

Goed nieuws: de wetgever heeft aan jou gedacht om je leven te vereenvoudigen wanneer je van verzekeraar wilt veranderen.

Het volstaat om je makelaar of de verzekeraar waar je je nieuwe contract afsluit te vragen de formaliteiten van opzegging bij je huidige verzekeraar te regelen.

Het verzoek moet bepaalde informatie bevatten:

Naam, voornaam en (elektronisch) adres van de verzekeringnemer.
De identificatie van de huidige verzekeraar of tussenpersoon, inclusief het ondernemingsnummer.
Het polisnummer van het op te zeggen contract en de betrokken waarborgen.
De ingangsdatum van het contract en de jaarlijkse vervaldatum van het op te zeggen contract.

Het verzoek moet door de verzekeringnemer worden ingediend op een duurzame drager en ondertekend, waarbij de ondertekenaar zijn identiteit en zijn wens tot opzegging van het huidige contract en het aangaan van een nieuw contract duidelijk maakt.

Samenvattende tabel

Vanaf wanneer gelden deze nieuwe regels?

Je bent tot hier gekomen: nog een kleine inspanning en je weet alles.

De inwerkingtreding van de wet is vastgesteld op 01/10/2024. Dit lijkt eenvoudig, maar in de praktijk is het iets genuanceerder.

Er moet namelijk een onderscheid worden gemaakt tussen twee situaties:

Voor klanten die vanaf 01/10/2024 een nieuw contract afsluiten, zijn de nieuwe bepalingen onmiddellijk van toepassing.
Voor klanten die op 01/10/2024 al een lopend contract hebben, moeten zij wachten op hun volgende jaarlijkse vervaldatum om de voordelen van de nieuwe wet in te roepen. Bijvoorbeeld, voor een klant die op 15/03/2022 een rechtsbijstandsverzekering heeft afgesloten, kunnen de nieuwe regels worden ingeroepen vanaf 15/03/2025. Deze klant kan dus opzegging aanvragen met een verkorte opzegtermijn van twee maanden voor de vervaldatum van 15/03/2026 (maar niet voor die van 15/03/2025, aangezien de wet op dat moment nog niet van toepassing is). Hij kan ook op elk moment vanaf 15/03/2025 een tussentijdse opzegging aanvragen met een opzegtermijn van twee maanden.
Image of the author of this articleDenis HonoréDAS Legal Advisor
Terug naar overzicht

(1) Voor meer informatie verwijzen we naar het Koninklijk Besluit van 24 december 1992 tot uitvoering van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst.

Onze laatste artikels

article thumbnail image
24/04/2025
14 400 EUR verkregen in plaats van 477 EUR! Hoe kan dat?
Lees meer
article thumbnail image
27/03/2025
Huiselijk geweld en rechtsbijstand: het maatschappelijk belang aangetoond
Lees meer
article thumbnail image
13/03/2025
Grote veranderingen in de schadevergoeding bij lichamelijke schade
Lees meer

D.A.S is een Belgische Rechtsbijstandsverzekeringsmaatschappij, toegelaten onder nummer 0687, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel voor de tak Rechtsbijstand R.P.R Brussel 0401.620.778. De voorbeelden op deze site zijn indicatief. U kunt een offerte verkrijgen bij uw bemiddelaar. Voor de exacte bepalingen en alle bijkomende informatie, de uitsluitingen en beperkingen verwijzen wij u naar de algemene en speciale voorwaarden en IPID fiche die u kosteloos kunt raadplegen onder de rubriek (bibliotheek) of bij uw bemiddelaar. Elke niet-professionele cliënt dient deze documenten door te nemen voor de aankoop/ondertekening van dit product. Juridische conflicten die aanwezig zijn bij het onderschrijven van het contract zijn niet verzekerd. Dit geldt ook als de verzekerde bij het afsluiten van het contract op de hoogte is van de feiten die aanleiding geven tot een juridisch geschil. Raadpleeg ook de contractuele wachttermijnen (art. 2 spec. vw.), het verplichte minimumgeschil en onze maximale tussenkomst (art. 2 spec. vw.). Een polis rechtsbijstand heeft een looptijd van 1 jaar en wordt stilzwijgend verlengd tenzij ze wordt opgezegd uiterlijk 3 maanden voor de hoofdvervaldag. Het Belgisch recht en de Belgische rechtbanken zijn van toepassing op de verzekeringsovereenkomst. Voor klachten contacteer eerst de Interne klachtendienst: meldpunt@das.be. Adres Ombudsdienst van de Verzekeringen: De Meeûsplantsoen 35, 1000 Brussel, www.ombudsman.as. Verzekeringsonderneming (nr. 0687) onder de controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel voor de tak Rechtsbijstand. R.P.R. Brussel 0401.620.778.